Renovering och ansvar
Vem ska stå för underhållet i din bostadsrätt?
Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter framgår av våra stadgar.
Du håller lägenheten i gott skick
Du har ett särskilt ansvar för lägenheten du bor i, men också ett ansvar för fastigheten som sådan. Med detta menas utrymmen både ute och inne, som medlemmarna gemensamt disponerar. När du använder lägenheten ska du se till att bevara vad som kallas sundhet, ordning och skick inom fastigheten. Du ansvarar också för vad dina familjemedlemmar och gäster har för sig.
Med nyttjanderätten till lägenheten får du både rättigheter och skyldigheter. Skyldigheterna handlar om att vårda och sköta om. Rättigheterna handlar om att själv få göra vissa förändringar i lägenheten.
Det är skillnad på inre och yttre underhåll
Du svarar själv och på egen bekostnad för det inre underhållet och de reparationer som behövs i lägenheten. Föreningen svarar för det mesta av det yttre underhållet.
Du kan måla om, byta ut spisen, lägga in parkettgolv och tapetsera eller göra andra förbättringar i lägenheten. Vill du göra större förändringar i lägenheten, t.ex. flytta väggar, måste du ha tillstånd från styrelsen.
Till det inre räknas bland annat rummens väggar, golv och tak, inredning i kök, badrum och i övriga utrymmen tillhörande lägenheten, glas i fönster och dörrar, lägenhetens ytter- och innerdörrar, ledningar och övriga installationer för vatten, värme, ventilation och el till de delar dessa befinner sig inne i lägenheten och inte är stamledningar. Se även föreningens stadgar.
Till det yttre räknas bland annat stamledningar för avlopp, el och vatten, målning av yttersidorna av ytterfönster och ytterdörrar samt ventilationskanaler. Se även föreningens stadgar.
Fastigheten ska behålla sitt värde
Det är styrelsen som har ansvaret för att fastigheten underhålls och är i förstklassigt skick. Bostadsrättsföreningens syfte är att främja medlemmarnas ekonomiska intresse. Då är det viktigt att fastigheten behåller sitt värde.
Byggnader och mark är vår förenings viktigaste tillgångar. Dessa måste underhållas och utvecklas. Genom att planera och styra underhåll och reparationer, finansiering och lån kan styrelsen se till att fastigheten behåller sitt värde. Stamledningar för avlopp, el och vatten ska repareras vid behov och hållas i gott skick. För att kostnaderna för det periodiska underhållet ska fördelas jämt över åren har styrelsen upprättat en underhållsplan.