Att bo i bostadsrätt
Att bo i bostadsrätt skiljer sig från att bo i hyresrätt och i villa.
Här tas en rad punkter upp som är viktiga att tänka på när man bor i bostadsrätt.
Trygghet i boendet
Att bo i bostadsrätt innebär att du tillsammans med de övriga medlemmarna i bostadsrättsföreningen äger och förvaltar bostäderna och de gemensamma anläggningarna i området. Du har ständig besittningsrätt till din lägenhet. Det betyder att du inte kan bli uppsagd förutsatt att du sköter dina skyldigheter mot bostadsrättsföreningen. När du överlåter din lägenhet, har du rätt att sälja till vem du vill. Köparen ska dock godkännas av föreningens styrelse.
Medbestämmande
När du förvärvat en bostadsrättslägenhet i föreningen är du också delägare i hela föreningens område. Det är bara du och dina grannar som bestämmer över era bostäder genom den styrelse som ni själva väljer vid den årliga föreningsstämman.
Boendekostnad
Du som vill bo i bostadsrätt betalar en insats, för att få flytta in i lägenheten. ”Hyran” för en bostadsrättslägenhet kallas årsavgift. Årsavgiften ska täcka din lägenhets andel av kostnaderna, t ex räntor och amorteringar på lån samt drifts- och underhållskostnader.
Sköta underhållet
Du har ett särskilt ansvar för lägenheten du bor i, men du har också ett ansvar för fastigheten som sådan. Med detta menas utrymmen, både ute och inne, som medlemmarna gemensamt disponerar. När du använder lägenheten ska du se till att bevara vad som kallas sundhet, ordning och skick inom fastigheten. Du ansvarar också för vad dina familjemedlemmar och gäster har för sig.
Med nyttjanderätten till lägenheten får du både rättigheter och skyldigheter. Skyldigheterna handlar om att vårda och sköta om. Rättigheterna handlar om att själv få göra vissa förändringar i lägenheten.
I nästan alla bostadsrättsföreningar svarar man som medlem för det inre underhållet. Till skillnad från vad som gäller i villa behöver man inte sköta underhållet utanför själva lägenheten. Undantag finns dock för bostadsrätt där mark ingår i bostadsrätten. Detta är vanligt i småhus med bostadsrätt men kan finnas i alla typer av hus. Det kan vara bestämt i stadgarna att marken ska skötas av bostadsrättshavaren.
Frågor och svar om att bo i bostadsrätt
Vad är en bostadsrätt egentligen?
Du äger en andel i bostadsrättsföreningen som i sin tur äger fastigheten. Man har köpt rätten att utnyttja och bo i sin lägenhet.
Får jag göra vad jag vill i bostaden?
Vad du får och inte får göra finns inskrivet i stadgarna. Läs dessa så vet du vet som gäller för just det du funderar på att påbörja.
Måste jag fråga styrelsen om lov när jag ska bygga om?
Ja, om du planerar ett större ingrepp. Ska du riva en bärande vägg eller dra om ledningar som går i väggen krävs ett godkännande av styrelsen. Se mer info i våra stadgarna.
Vid frågor kontakta styrelsen.
Det heter trots allt bostadsrättsförening, men känns det som betoningen idag ligger mer på bostadsrätt än förening?
Ja, det är en tydlig trend att folk flyttar till en bostadsrätt och inte en förening. Är du rädd om ditt boende och din investering borde du även engagera dig i föreningen. Det är ju enda sättet att påverka hur fastigheten sköts. Ingen annan äger och tar hand om fastigheten, alla boende äger fastigheten gemensamt. Att fastigheten är välskött och att styrelsearbetet fungerar bra påverkar i slutändan bostädernas pris.
Hur gör jag för att vara med och påverka i bostadsrättsföreningen?
Det gör man genom att motionera till årsstämman – dvs lämnar in en motion. Alla medlemmar har rätt att lämna in en motion. Denna blir då behandlad på den årliga stämman och om ett beslut krävs röstar samtliga närvarande medlemmar i föreningen. Påverkan ska inte ske genom att tjata på styrelsen och egentligen inte heller genom att själv sitta i styrelsen. I stadgarna står att läsa när en motion senast skall vara inlämnad till Styrelsen för att behandlas på kommande stämma. Styrelsen är inte en plats för att driva egna intressefrågor. Den som vill ha nya utemöbler, måla om trapphuset eller bygga balkonger kan skriva en motion till stämman om detta.
Källa: Bostadsrätterna
Nedan kan du ladda ner och läsa den mest grundläggande information om hur det är att bo i bostadsrätt, uppförd av Bostadsrätterna.